Loading...
CNA
CNA
Centrul Național Anticorupție
Linia Națională Anticorupție
Linia Specializată Anticorupție

#ID000091 - LP1569/2002

cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice

Instituția emitentă
Parlamentul
Tip Act
Lege
Nr. Act
LP1569/2002
Data emiterii
Dec, 20, 2002
Articol
5
Aliniat
1
Literă
d
Descrieți cazul (evitați date cu caracter personal)
Pe data de 10 mai, am primit un colet de 10 kg din China. M-am dus la MD-2000, unde se afla Postul Vamal Chișinău 4 (Poșta), să-l ridic, după ce am aflat că a fost oprit de vamă. Când am intrat în cabinetul vamal, o lucrătoare mi-a spus că a deschis coletul și a văzut încălțăminte de brand Nike, care valorează între 60 și 100 dolari. Apoi mi-a dat să completez o declarație vamală cu toate produsele din pachet, prețul lor și cantitatea. Tot ce aveam în pachet erau haine și încălțăminte pentru uzul meu personal.

După ce am completat declarația, mi-a spus că valoarea este prea mică. Eu am cumpărat produsele cu 10 dolari, deoarece costă mai puțin în China decât în SUA, unde costa 100 dolari per pereche, iar în Moldova 200 dolari. Mi-a dat să semnez un terminat um cu termen de 2 zile, în care trebuia să prezint dovezi cu costul real al produselor. Eu am prezentat capturi de ecran de pe site-ul de unde am cumpărat și chitanța bancară, dar ea a refuzat din nou.

Apoi m-am adresat șefului ei, care a fost de acord cu acțiunile lucrătoarei vamale. Ei au spus să le arăt dovezi că am plătit 100 dolari pentru încălțăminte, pentru a mă taxa ulterior cu 35% din totalul calculat. Acesta a mai adaugat că compania de unde am cumpărat nu este buna și a afirmat că eu proabil le-am indicat ce valori să pună. Compania este un agent de cumpărături popular din China, iar eu le-am furnizat banii pentru a achiziționa produsele din China și apoi să mi le trimită prin poștă la adresa mea. Totodată, mi-au cerut să le arăt dovezi cu costul pentru fiecare produs din colet. Până la urmă, am fost nevoit să refuz pachetul și, după aceasta, am scris o solicitare de audiență la directorii Serviciului Vamal pentru a obține o explicație.
Angajații de la postul vamal posta încalcă drepturile omului si încerca prin orice modalitate de a extorca bani din oameni.
Propuneți redactare act / document (opțional)
Consider că această lege necesită modificări fundamentale, din următoarele motive:

1. Absența clarificărilor privind valoarea produselor noi sau folosite: Legea nu specifică criterii clare pentru diferențierea între produsele noi și cele folosite, ceea ce duce la confuzii și la aplicarea incorectă a taxelor vamale. Este important să se stabilească o definiție clară și transparentă a acestor categorii.

2. Absența precizărilor cu privire la valoarea de piață sau valoarea pentru care a fost achiziționat produsul: Legea nu oferă indicii clare cu privire la modul de evaluare a valorii produselor. Acest lucru lasă loc interpretărilor subiective și poate duce la impunerea unor taxe vamale exagerate. Este necesar să se ofere orientări precise în acest sens.

3. Absența normelor referitoare la valoarea emoțională a produselor pentru destinatar: În multe cazuri, trimiterile poștale conțin produse cu valoare emoțională pentru destinatari, cum ar fi cadouri personale sau obiecte cu valoare sentimentală. Legea nu include reglementări clare privind acest aspect, ceea ce poate duce la aplicarea taxelor vamale disproporționate și la frustrarea celor implicați. Este necesar să se ia în considerare aceste aspecte și să se ofere un cadru adecvat pentru evaluarea și tratarea produselor cu valoare emoțională.

4.Absența regulilor precise de stabilire a valorilor produselor: În prezent, ofițerii de vamă recurg la căutarea pe internet pentru a determina prețul produselor trimise prin colete. Totuși, pe internet există multiple prețuri disponibile și nu există un preț specific al fiecărui produs. Această abordare aduce incertitudine și subiectivitate în evaluarea valorii produselor și poate duce la impunerea unor taxe vamale incorecte și excesive. Este necesară dezvoltarea unui sistem mai eficient și mai clar pentru stabilirea valorilor produselor importate.

În fiecare zi, numeroși oameni se confruntă cu dificultăți în obținerea produselor trimise de cei dragi, din cauza deciziilor subiective ale ofițerilor de vamă și a impunerii unor taxe excesive. Această situație creează frustrare și disconfort în rândul populației. Este necesar să se implementeze modificări în sistemul de evaluare a valorii produselor și în impunerea taxelor vamale, pentru a asigura transparență, obiectivitate și echitate în procesul vamal.

În încheiere, vă solicităm să luați în considerare aceste aspecte și să inițiați demersurile necesare pentru modificarea legislației existente în vederea soluționării problemelor semnalate. În acest fel, veți aduce un real beneficiu cetățenilor.
Examinat
Sesizat entitatea publică responsabilă.
Alte documente

Raportări similare

Nu există alte raportări recente înregistrate!