Loading...
CNA
CNA
Centrul Național Anticorupție
Linia Națională Anticorupție
Linia Specializată Anticorupție

#ID000005 - LP514/1995

privind organizarea judecătorească *

Instituția emitentă
Parlamentul
Tip Act
Lege
Nr. Act
LP514/1995
Data emiterii
Iul, 06, 1995
Articol
14
Aliniat
Literă
Descrieți cazul (evitați date cu caracter personal)
In cadrul unui dosar penal a fost pronuntata sentinta de condamnare. Observind mai multe neclaritati am solicitat inregistrarile audio ale sedintelor de judecata. Dupa 6 luni am primit raspuns ca lipsesc 8 din 10 inregistrari audio ale dosarului, practic tot dosarul lipseste. Cautarile s-au soldat cu esec inregistrarile audio nu exista. Agentia pentru administrarea Instantelor de judecata si eu ne-am adresat cu o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a fi atras la raspundere judecatorul pentru lipsa inregistrarilor audio. Inspectia Judiciara a constat ca in actiunile judecatorului se atesta banuielie rezonabile de comitere a abaterii judiciare si anume neindeplinirea obligatiei de serviciu, daca aceasata a afectat in mod direct drepturile participantilor la proces.
Examinind raportul Comisia Disciplinara a incetat procedura disciplinara, argumentind ca reiesind din prevederile Regulamentului cu privire la inregistrarea audio a sedintelor de judecata, responsabilitatea cu privire la transferarea inregistrarilor audio ii apartine grefierului, iar judecatorul nu poarta raspundere pentru actiunile grefierului.
Cauza a fost raportata Avocatului Poporului, care a constat o serie de incalcari a drepturilor omului inclusiv , dreptul la aparare, dreptul la un proces echitabil consfintit prin art. 6 CEDO. Avocatul poporului a solicitat examinarea minutioasa a acestei cauze si emiterea unei circulare pentru presedintii de instante de judecata. Consiliul Superior al Magistraturii a emis circulara si a mentionat ca lipsa inregistrarilo audio constituie incalcare a drepturilor omului si a prevederilor Codului de procedura Penala si Civila, dar cu toate astea cu votul de 4 la 3 a metinut decizia Colegiului Disciplinar cu privire la faptul ca actiunile judecatorului nu sunt abateri disciplinare. Din nou in motivare s-a facut trimitee la Regulamentul indicat mai sus.

Astfel, prin intermediul Regulamentul cu privire la inregistrarea audio a sedintelor de judecata s-a creat un mecanism tare ,, comod,, de a da vina pe grefieri in cazul lipsei inregistrarilor audio. Mecanismul e comod din considerentul ca Articolul 14 al Legii privind organizarea judecatoreasca mentioneaza:

(1) Şedinţele de judecată se înregistrează prin utilizarea mijloacelor tehnice video sau audio ori se consemnează prin stenografiere. Înregistrările şi stenogramele se transcriu de îndată. Înregistrarea audio şi/sau video a şedinţelor de judecată se realizează în modul stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, Consiliul Stabilest cum tehnic si operational urmeaza sa fie efectuate inregistrarile, dar judecatorii profita de acest fapt si inregistrarile audio dispar din dosare vina fiind al grefierilor si nu a judecatorilor.
Mentionam ca cazul raportat nu este singurul. Disparitia din dosare a inregistrarilor audio se face sistematic. Noi cunoastem cel putn inca 3 cazuri similare documentate.
Mentionam ca desi s-au cheltuit bani enormi pentru implimentarea sistemului ,, Femida,, in continuare se utilizeaza reportofoanele de catre judecatori, iar aceasta le prmite sa utilizeze acest Regulament drept paravan pentru disparitia probeleor ,, incomode,,.
Daca este necsar putem prezenta actele necesare pentru analiza si efectuarea propunerii de modificare a legislatiei in acest sens.
Propuneți redactare act / document (opțional)
In opinia noastra daca in Regulamentul cu privire la inregistrarea audio a sedintelor de judecata ar fi mentionat faptul ca responsabilitatea tehnico-operationala de inregistrare a sedintelor de judecata este a grefierului, dar responsabilitatea si raspunderea pentru existenta inregistrarii in dosar a inregistrarilor audio este a judecatorului, ( el fiind obligat sa verifice plasarea pe server a fiecarei sedinte de judecata), acest fapt ar limita judecatorii care continua sa inregistreze intentionat prin reportofon cauzele si sa faca sa dispara inregistrarile ulterior.
Totodata in art. 14 al Legii L E G E privind organizarea judecătorească nr. 514-XIII din 06.07.1995 este necesar de introdus obligatoriu faptul ca responsabil de existenta inregistrarilor audio din dosar este judecatorul care examineza cauza
Examinat
Sesizat entitatea publică responsabilă.
Rezoluția
Document
Alte documente
Document

Raportări similare

Nu există alte raportări recente înregistrate!